2013. május 27., hétfő

Vasárnapi ebéd

 Ez az a hétvégi ebédvacsora kombó, amiért csak dicséretet lehet bezsebelni. Ráadásul ismételten könnyű, könnyen variálható, bátran ajánlom kísérletezésre mindkét receptet. Az egész csirke sütése inkább időigényes, mint nehéz, a poharas krém se kíván túl nagy erőfeszítést és ügyességet a maga 10-15 percével. 

Már pár hete terveztem a dolgot, csak mindig félek a sütőtől, mármint sose egyenletes, megbízható ésatöbbi. Most ott tartunk, hogy pár héten beül egyesek nagy örömére oldalassal próbálkozom. Ha valaki még mindig félne az egész csirke sütésétől, nekem ez volt az első, amit totálisan egyedül sütöttem. Remélem másnak is meghozza a kedvét a recept!

Egészben sült csirke

 

Hozzávalók

A csirkéhez:

  • 1,5-1,7 kg-s egész csirke
  • 1 db citrom
  • 2 ág rozmaring
  • kis csokor kakukkfű
  • bors
  • olíva olaj
  • fél fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • negyed zeller
  •  

A körethez:

  • 25 dkg újkrumpli
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • fél fej fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  •  kis csokor kakukkfű
  • bors
  • olíva olaj

A szafthoz:

  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 ek liszt
  • 4 dl húsleves

 Elkészítés:

 

A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk. Elég csak félbe-négybe vágni őket, mehetnek a jénai aljára. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leitatjuk, sóval, borssal és olíva olajjal jól bedörzsöljük. A fokhagymákat a kés laposabb oldalával kicsit megroppantjuk, a citromot középen kicsit megvágjuk, a késsel szintén megnyomkodjuk. A fokhagymák fele mehet a zöldségek közé, a másik fele pedig a csirkébe, a citrommal és a kakukkfű-rozmaring csokorral együtt.
Innentől már csak annyi a dolgunk, hogy kevés vizet öntsünk a zöldségekre és a csirkét mellel lefelé rájuk fektessük,  majd  alufóliával befedjük az egészet. Amikor bekerül a 250 fokos sütőbe, akkor tekerjük lejjebb a hőfokot 200 fokra. Nagyjából 40-45 percig így sül, majd fólia nélkül még szintén 40-50 percet, amíg a bőre el nem kezd pirosodni. Ekkor fordítsuk meg, azaz a melle nézhet felfelé. Nálam az utolsó 5-7 percben kapott egy kis grill fokozatot is, hogy még jobban megpiruljon a bőre. Amikor kivettem a csirkét (a ropogós bőrkedvelők most forduljanak el, hagyják ki ezt a lépést) gyorsan folpakkba tekertem, és két vastagabb konyharuhával is befedtem és így hagytam addig, amíg a szafttal el nem készültem. Így a gőzt benntartjuk és még kicsit puhul a hús.
A köret a csirkével egy időben, külön jénaiban kerül a sütőbe. A krumplit héjastól, egészben 10 percig sós vízben főzzük, majd mérettől függően felezzük, negyedeljük. A megpucolt és feldarabolt zöldségekkel, sóval, borssal, olíva olajjal és a friss kakukkfűvel, rozmaringgal jól egybeforgatjuk, sütés közben párszor átforgatjuk. 

A szaft. A csirke alatti zöldségeket még hagyjuk benn grill fokozaton úgy 10-15 percig, amíg kissé meg nem pirulnak. Ezután egy krumplinyomóval törjük össze és öntsük át az egészet egy lábasba,adjunk hozzá 1 dl vörösbort és 1 ek lisztet. Főzzük sűrűre, majd adjunk hozzá 4 dl húslevest és turmixoljuk össze.
Eddig nem tudom miért nem csináltam ilyet, mindenféleképpen csak ajánlani tudom.

Epres poharas desszert

 

Hozzávalók 4 adaghoz

A krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 1 tasak habfixáló
  •  2 ek porcukor (lehet kevesebb is)
  • 1 rúd vanília kikapart magja

A szószhoz:

  • 8-10 közepes eper
  • fél diónyi vaj/margarin
  • 1 ek kristálycukor
  • fél citrom leve
  • fél tk fahéj
Plusz 7-8 csokoládés zabkeksz.

Elkészítés:

 

A tejszínt a cukorral és a habfixálóval felverjük, majd óvatosan belekeverjük a mascarponéba a vaníliával együtt. Nekem elég tömény volt így is, de másnak annyira jól esett, hogy egyszerre elpusztított három adagot is.

A szószhoz egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot és addig kavargassuk amíg nem lesz szirupos, karamell árnyalatú. Közben az epret megmossuk, felkockázzuk és hozzáadjuk a rotyogó sziruphoz a fahéjjal együtt. Kicsit lejjebb is vehetjük a gázt, addig kavargassuk, amíg az eper levet nem ereszt. Ezután húzzuk le a gázról és csavarjuk rá a citrom levét. Pár percre hagyjuk így. Addig a kekszet törjük durvára és tegyük a poharak aljára, erre jöhet az epres szósz, krém, epres szósz, egy kis keksz és ismét epres szósz.

Ha kibírjuk egy órát pihenjen a hűtőben legalább, vagy a fagyasztóban 20 percet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése