2013. március 9., szombat

Egyszerűen indiait



Már nagyon régóta tervbe van véve pár egyszerű indiai recept. Legyen ez az első, egy egyszerű curry basmati rizzsel és fokhagymás naan kenyérrel, amit tegnap apukám 50. születésnapjára készítettem. Hatalmas sikere lett :)

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 2 hámozott paradicsomkonzerv
  • 2 sűrített paradicsomkonzerv
  • 50 dkg kockázott csirkecomb
  • 2-3 főtt krumpli
  • nagyobb marék borsó
  • mirelit zöldség mix 3 marék (brokkoli, karfiol, répa)
  • 2 ujjnyi reszelt friss gyömbér
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 6-7 ek olíva olaj
  • 1 citrom leve
  • 1 pohár joghurt
  • 3-4 ek főzőtejszín vagy kókusztej
  • 2 apró chili
  • 2 tk koriandermag
  • 3 tk római kömény
  • 5 tk garam masala
  • 4 tk curry
  • 3-4 ek cukor
  • 1 tk mustármag
  • 1 tk fahéj
  • 2 tk só

Elkészítés

A fűszerek egy részét, a curryt, a chilit, a koriandermagot, a köményt, a mustármagot és a fahéjat mozsárban összetöröm, majd 3-4 ek olíva olajjal bepácoljuk az apróra kockázott csirkét. Kis időre félretesszük. Egy kisebb lábosban sós vízben előfőzöm a krumplit.
Magasabb falú serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk a maradék olíva olajat, hozzáadjuk a vöröshagymát, megdinszteljük, majd jöhet a gyömbér és a fokhagyma. Párat kavarunk és pakolhatjuk is bele a húst. Lepirítjuk majd hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, a garam masalát, a sót és a cukrot. Nagyjából 5 percig hagyjuk összerottyanni. Jöhetnek a zöldségek és az előfőzött, megpucolt és felkockázott krumpli. Ezt követően a joghurt, a tejszín/kókusztej és a citrom leve.
Nálam úgy 35-45 percet közepes lángon rotyog fedő alatt, onnan tudjuk ha kész, hogy kissé besűrűsödik és olajos színű folyadék ül ki a tetejére. 

Persze bármilyen zöldségkombinációval kísérletezhetünk, bátran hagyjuk el a húst, az eredmény hihetetlenül kiadós és finom. 

Naan kenyér hozzávalók 8-10 db-hoz:

  • 250 dkg liszt
  • 1,5 dl langyos víz
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek joghurt (nálam most maradék mascarpone)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 1,5 ek olíva olaj

Elkészítés

Az élesztőt, a langyos vizet, a cukrot és az olajat összekeverjük a langyos vízzel egy pohárban. Utána egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet és hozzá adjuk a sót és a sütőport, elkeverjük majd jöhet az élesztős keverék, a joghurt és a fokhagyma. Jól összegyúrjuk, hogy szép lágy tésztát kapjunk. Félretesszük, konyharuhával lefedve 10-15 percet pihentetjük. Dió nagyságú, vagy annál egy kicsit nagyobb labdákra szedjük és jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk. Felforrósított serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül kisütjük. Ha látjuk, hogy hólyagosodik megfordíthatjuk. 
Persze süthetjük sütőben vagy grillrácson is! Melegen tálaljuk.

+tipp ha basmati rizst főzünk köretnek a vízbe a só mellé 1 tk köményt is keverjünk


2 megjegyzés:

  1. a "fokhagymás naan kenyérrel és basmati rizssel" sztring szerintem eggyel többször van, mint kéne :)

    cserébe nagyon szexinek tűnik ez a kaja

    VálaszTörlés